zondag 15 april 2018  15.00-17.00 uur

Na 1800 jaar ballingschap, tot het jaar 1948, volgde 70 jaar van nationale vrijheid voor het Joodse volk, tot nu toe, door het bestaan van de Staat Israël. Dit jubileum zal gevierd worden in Vught met het optreden van Jatszani Klezmer, een ensemble van 5 musici onder  leiding van Boris Kwant. Zowel Hebreeuwse als Jiddische klanken van vreugde, geluk, saamhorigheid en hoop, maar vooral dankbaarheid, zullen de lucht vullen.

Na het welkomstwoord door Marja van den Beld, voorzitter van de afdeling Brabant Midden van het Genootschap, zal Rabbijn Dr. Tzvi Marx uitleggen hoe het Hebreeuwse woord “ todah” (bedankt) verbonden is aan “hodaja” (erkenning) en wat het geheim is van dit succesverhaal.

De Bijbelse stelling dat “het niet goed is voor de mens alleen te zijn” geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor volkeren. De internationale stappen die geleid hebben tot deze grote gebeurtenis, gesteund door de internationale gemeenschap, zijn: de Britse Balfour-verklaring in 1917, het Mandaat van de Volkenbond in 1922 en de stemming voor het verdelingsplan op 29 november 1947 in de Verenigde Naties. Hierna lag de weg open voor de uiteindelijk stichting van de staat Israël.

Er zal uitgebreid stil gestaan worden bij de dankbaarheid voor de betrokkenheid tussen Nederland en Israël als bondgenoten, een dankbaarheid die ook de basis vormt voor het genootschap. Tijdens de pauze zijn er Israëlische hapjes te genieten van kunstenares Dganiet Kislev, en er zijn Israëlische producten te koop.

Datum: zondag 15 april 2018 van 15:00 tot 17:00 uur
Locatie:
De Lambertuskerk,  Helvoirtseweg 5 in Vught.
Entree: €8 bij de ingang incl. koffie/thee en lekkernij.