Op 2 december om 15:00 vieren we Chanoeka in de Lambertuskerk in Vught. Het Bevrijdings-en-Inwijdingsfeest, Chanoeka (dit jaar van 2-10 dec),  wordt hier in Vught gevierd met Duo Mozaiek.

Dat de Makkabeeën in de eerste eeuw v.C. tegen de Griekse bezetters in Judea vochten, is niet het belangrijkste aspect van Chanoeka. Indrukwekkender is dat de traditie en cultuur van het Jodendom veilig gesteld werd voor meer dan 2000 jaar, tot de dag van vandaag. Dát vieren wij. Andere culturen kunnen het Jodendom niet vervangen, maar ze kunnen wel verrijkt worden door ideeën vanuit de Joodse traditie. Lang geleden verklaarde de profeet Jesaja  al dat `het huis (lees: cultuur) van de Eeuwige een gebed en zegen zal zijn voor alle volken`. `Welkom` zeggen de Joden! Zegt het volk Israël in het Land en elders. De Chanoeka viering wordt weer gesponsord door het Genootschap Nederland Israël. Het boeiende culturele gezicht van Israël wordt gepresenteerd met live muziek, het lichtjes ritueel, originele kunst, verrassende verhalen en tongstrelende lekkernijen.

Duo Mozaïek

Duo Mozaïek bestaat uit violist Marieke Brokamp en accordeonist  Annemarie Sijmonse. Marieke (1984) studeerde af aan het conservatorium in Maastricht. Al voor haar studie speelde zij mee in Het Zeeuws Orkest, waarvan zij nog altijd deel uitmaakt. Daarnaast is zij violiste van het Zeeuws Kamerorkest TY. Een tijd lang speelde Marieke bij de band Fragile, waarvoor zij ook muziek arrangeerde. Zij speelde daarnaast in de JP Seeger session band, waarmee zij internationaal optrad in theaters en op festivals. Annemarie studeerde accordeon aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, waar ze later ook een applicatiecursus voor dirigeren en arrangeren volgde. Ze was docente accordeon en volksmuziek verbonden aan de muziekscholen in Tilburg en Roosendaal, dirigente van de accordeonorkesten Con Brio en Les Musiciens Joyeux in Tilburg en Apollo ’77 in Hilvarenbeek. Als accordeoniste speelde ze in accordeonduo “Mozaïek” en de volksmuziekorkesten “Pendel” en “Pivo”. Zij traden op in binnen- en buitenland. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze wilde graag weer bij de zee wonen.

In 1998 verhuisde ze dan ook naar Zeeland. Zij speelde in Duo Hai Noroc samen met panfluitiste Juliëtte de Visser en in volksmuziekgroep La Violetta. Momenteel heeft ze een lespraktijk voor accordeon en leidt ze Het Zeeuws Volksmuziekensemble. Zo spelen zij op feesten, festivals, tijdens lezingen en openingen van tentoonstellingen.

Datum: 2 december 2018 om 15:00
Locatie
: Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5, Vught
Entreé: € 8.00 incl. koffie/thee